Welke tv past het beste in mijn woonkamer?

– Waar kijk ik naar? Sport, Game`s, Netfilx of Youtube?
– Hoe groot wil ik de tv?
– Welke resolutie wil ik?
– Wat is een smart tv?

 

– Sport, dan heeft u een tv nodig met een hogere beeldverversing

Bij sport is er nog weleens sprake van snel bewegende beelden. Denk aan een opslag bij tennis, een hard schot bij voetbal of een snelle actie bij de Formule 1. Om deze actie vloeiend weer te geven kan een hogere beeldverversing wenselijk zijn. De beeldverversing wordt weergegeven in Hz (Hertz), waarbij het aantal Hertz staat voor hoe vaak het beeld per seconde wordt ververst. Hoe hoger dit getal, hoe vaker het beeld wordt ververst en hoe vloeiender en rustiger het beeld zou moeten zijn. De meeste TV’s zijn 50/60Hz, maar de wat hogere modellen zijn 100/120Hz. Deze kunnen snelle bewegingen (bij sport, maar ook actiescènes) beter weergeven. Sommige fabrikanten verhogen softwarematig het aantal Hz, waardoor het lijkt alsof een TV honderden of duizenden Hz heeft, maar het blijft in de basis een beeldpaneel van 50/60 of 100/120Hz. Alle TV’s met 100Hz hebben ook minimaal een 4K-resolutie, waardoor het beeld naast vloeiend ook haarscherp is.

Wij zijn inkooplid van Electronicpartners. Via deze link krijgt u de aanbevolen sport  tv`s te zien. Inkopen kunt u dan bij ons voor dezelfde prijs (email: info@zeebra.nl)

– Games, Als je optimaal wilt gamen wil je dat de snelle actie van de game optimaal wordt weergegeven door je TV, en dat je TV goed om kan met snelle beelden. Daarom wil je naast een goede beeldkwaliteit ook weinig vertraging (‘input lag’) en ondersteuning voor 4K 120Hz.

Wat is input lag?

Input lag is de vertraging tussen het indrukken van de knop en het moment dat actie op het scherm gebeurt. Deze vertraging wordt uitgedrukt in milliseconden (ms). Dit is 1/1000 van een seconde. Hoewel dit natuurlijk heel weinig tijd is, kan het toch een verschil maken bij je ervaring. 

Wat is 4K 120hz?

Dat betekent dat je kunt gamen in 4K met een beeldverversing van 120Hz en 120fps, wat prettig is bij snelle, competitieve games. Zo haal je het maximale uit je PlayStation 5, Xbox Series X of gaming PC.

Onze aanbevolen TV’s voor gaming ondersteunen 4K 120Hz en hebben een lage input lag.

Wij zijn inkooplid van Electronicpartners. Via deze link krijgt u de aanbevolen game tv`s te zien. Inkopen kunt u dan bij ons voor dezelfde prijs (email: info@zeebra.nl)

– Netflix of Youtube  wil je in de hoogste kwaliteit kijken, dan heeft u een smart tv nodig met 4K-resolutie, een goed paneel en de HDR-standaard Dolby Vision of HDR10+

Als je in de hoogste kwaliteit naar video wilt kijken, raden we een Smart TV aan met 4K-resolutie, een goed paneel en de HDR-standaard Dolby Vision of HDR10+. Door de 4K-resolutie zijn de beelden haarscherp, het paneel zorgt voor een goede kleurweergaven en heldereid, en Dolby Vision of HDR10+ zorgt ervoor dat zowel de lichte als donkere delen van een scène continu goed worden weergegeven. Zo kun je in 4K naar YouTube en Netflix kijken (als je abonnement en internetsnelheid het toelaten) en ook Blu-rays speel je af in de hoogste kwaliteit.

Onze aanbevolen TV’s voor films en series hebben een goed paneel en ondersteuning voor Dolby Vision of HDR10+.

Wij zijn inkooplid van Electronicpartners. Via deze link krijgt u de aanbevolen tv`s te zien. Inkopen kunt u dan bij ons voor dezelfde prijs (email: info@zeebra.nl)

– Hoe groot wil ik de tv? Wat is ideaal?

De afstand tussen jou en de TV is van grote invloed op het maximale of minimale formaat van het scherm. Als je te ver van het scherm af zit, dan verlies je de details. Zit je te dicht op je TV, dan zie je de pixels. Tevens kijkt dit niet fijn en worden je ogen snel vermoeid.

De trend is dat televisies steeds groter worden. Hoe gaaf zo’n groot scherm er misschien uit ziet, het is verstandig om de grootte van je TV aan te passen op basis van de kijkafstand. We helpen je graag met het bepalen van de ideale kijkafstand voor jouw televisie.

Het ideale formaat van je nieuwe televisie hangt af van twee factoren: de resolutie van de TV (het aantal pixels horizontaal en verticaal) en de afstand tussen de kijker(s) en de TV. Zit je te ver van de TV af, dan wordt het beeld wellicht te klein en dat gaat ten koste van de kijkervaring. Zit je juist te dichtbij, dan kan het beeld minder scherp worden (‘pixels tellen’).
Doordat het aantal pixels bij een 4K TV (3840 horizontaal x 2160 verticaal) met 8,3 miljoen tegenover 2 miljoen vele malen hoger is dan bij Full HD (1920 x 1080) is het beeld veel scherper en kun je in theorie dichter op het scherm zitten zonder dat de beeldkwaliteit minder wordt. Misschien nog leuk om te weten: ‘pixel’ is een afkorting van ‘picture element’ (beeldelement).    

De beste kijkafstand (en daarmee kijkervaring) is persoonlijk, maar uit onderzoeken onder proefpersonen is gebleken dat je bij het juiste formaat 4K TV uitkomt door de kijkafstand in centimeters te delen door 1,2 tot 1,7. Hieronder een overzicht met de aanbevolen kijkafstand voor een 4K TV per beeldformaat, uitgaande van deze vuistregel. Klik op het beeldformaat om meteen naar TV’s in deze grootte te gaan.

  • Kijkafstand 42 inch 4K TV: tussen de 128 en 181 cm (alleen OLED)
  • Kijkafstand 43 inch 4K TV: tussen de 130 en 185 cm
  • Kijkafstand 48 inch 4K TV: tussen de 150 en 210 cm (alleen OLED)
  • Kijkafstand 49 inch 4K TV: tussen de 150 en 210 cm
  • Kijkafstand 50 inch 4K TV: tussen de 150 en 210 cm
  • Kijkafstand 55 inch 4K TV: tussen de 170 en 235 cm
  • Kijkafstand 58 inch 4K TV: tussen de 170 en 235 cm
  • Kijkafstand 65 inch 4K TV: tussen de 200 en 290 cm
  • Kijkafstand 70 inch 4K TV: tussen de 214 en 303 cm
  • Kijkafstand 75 inch 4K TV: tussen de 230 en 325 cm
  • Kijkafstand 77 inch 4K TV: tussen de 235 en 330 cm (alleen OLED)
  • Kijkafstand 83 inch 4K TV: tussen de 253 en 358 cm (alleen OLED)
  • Kijkafstand 85 inch 4K TV: tussen de 259 en 367 cm
  • Kijkafstand 86 inch 4K TV: tussen de 262 en 371 cm

Zoals je ziet, bestaat er wat overlap. Wat hierboven staat zijn vuistregels en het hangt niet af van een paar cm. Laat je adviseren in de winkel om daar de afstanden en formaten in het echt ervaren.

Wij zijn inkooplid van Electronicpartners. Via deze link krijgt u de uitleg van Full HD tot 8K  tv`s te zien. Inkopen kunt u dan bij ons voor dezelfde prijs (email: info@zeebra.nl)

– Wat is een smart tv?

Vrijwel alle nieuwe TV’s zijn tegenwoordig Smart. Met een Smart TV heb je de mogelijkheid om je TV met internet te verbinden en vele apps te installeren. Het aanbod aan apps verschilt per merk en model, maar in ieder geval Netflix en YouTube zijn op vrijwel alle Smart TV’s te installeren. Voorbeelden van andere apps zijn NPO Start, Pathé Thuis, Rakuten TV, Thuisbezorgd en Spotify.
In de basis is dit wat een Smart TV doet en kan, maar elke fabrikant heeft een eigen platform voor hun Smart TV’s.


Wij zijn inkooplid van Electronicpartners. Via de onderstaande links krijgt u de betreffende tv`s te zien. Inkopen kunt u dan bij ons voor dezelfde prijs (email: info@zeebra.nl)

Samsung SmartTV: Tizen *Samsung account is vereist voor het gebruik maken van apps
LG Smart TV: webOS
Sony Smart TV: Android TV (uitgebreid) en een eigen Smart TV-platform (eenvoudiger)
Philips Smart TV: Android TV (uitgebreid) en Saphi (eenvoudiger)
Panasonic Smart TV: My Home Screen (voorheen Firefox OS)
Hisense Smart TV: VIDAA U
Salora Smart TV: Android TV
Nokia Smart TV: Android TV

 

Tv